5 întrebări şi 5 răspunsuri despre Sfântul Dimitrie cel Nou

1. CE LEGĂTURĂ EXISTĂ ÎNTRE CEI DOI SFINȚI DIMITRIE, SĂRBĂTORIȚI ÎN OCTOMBRIE? 

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov) sunt prăznuiți în zile consecutive: 26 și 27 octombrie. Pe lângă coincidența onomastică, acești Sfinți au în comun, firește, credința în Dumnezeu – trăită însă în epoci diferite, în locuri diferite și în moduri diferite.  

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în secolul al 3-lea, iar Sfântul Dimitrie cel Nou – în secolul al 13-lea, în timpul imperiului vlaho-bulgar. 

Unul s-a născut și a locuit în Salonicul de azi care, la acea vreme, era parte din Imperiul Roman; celălalt – în Basarabi, un sat din Bulgaria. 

Primul provenea dintr-o familie de nobili, al doilea era un om simplu. 

Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir a făcut carieră militară, a avut funcții înalte și, implicit, a beneficiat de expunere publică. A ajuns general în armata romană și proconsul al Greciei, pe vremea împăratului Maximian Galerius. În schimb, Sfântul Dimitrie cel Nou în tinerețe a fost cioban, după o vreme a devenit călugăr și a trăit într-o peșteră, ca un sihastru. 

Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir a avut o moarte de martir: a fost ucis, în floarea vârstei, din porunca împăratului Maximian, care l-a pedepsit astfel pentru că era creștin. 

Sfântul Dimitrie cel Nou a trecut la cele veșnice la bătrânețe. A știut de dinainte ziua în care va muri și s-a așezat singur între două pietre de pe malul Lomului, care i-au fost „sicriu”, până la descoperirea miraculoasă a Moaștelor sale. 

În urma unor ploi intense, cele două lespezi au căzut în apă și au rămas acolo ani buni, îngropate în nisip și în pietriș. Într-o noapte, Cuviosul Dimitrie i s-a arătat în vis unei tinere bolnave, căreia i-a promis că o va vindeca, dacă părinții ei îl vor scoate la lumină. Aceștia au găsit în apele Lomului trupul întreg și neputrezit și l-au așezat în Biserica din sat, iar când tânăra s-a atins de el, s-a făcut bine.

În sfârșit, ambii Sfinți Dimitrie au în grijă câte un oraș. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir este protectorul spiritual al Salonicul, iar Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov) este ocrotitorul orașului București. 

2. DE CE MOAȘTELE SFÂNTULUI DIMITRIE CEL NOU SUNT ÎN ROMÂNIA, NU ÎN BULGARIA?

 Între anii 1768 și 1774 între ruși și turci a fost un război, care s-a purtat și în Bulgaria, și în România de azi. Turcii ocupaseră teritoriile de la sud de Dunăre, inclusiv satul Sfântului Dimitrie. Când generalul Petru Saltîcov a ajuns în Basarabi cu ostașii lui, a decis să ia Moaștele Sfântului Dimitrie și să le transporte în Rusia, ca să nu fie profanate de musulmani. 

Cortegiul cu racla a trecut și prin București, iar aici un boier român, Hagi Dimitrie, și Mitropolitul Grigorie al II-lea al Țării Românești l-au convins pe general să le dăruiască românilor, ca o compensație pentru pagubele și suferințele îndurate de ei, în războiul ruso-turc. 

Astfel, în 13 iulie 1774 Moaștele au fost așezate în Catedrala Patriarhală din București. Doar mâna dreaptă a Sfântului Dimitrie a ajuns la Kiev, unde se află și azi. 

3. DE CE SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU ESTE OCROTITORUL BUCUREȘTILOR?

De-a lungul anilor, Sfântul și-a arătat de multe ori grija față de locuitorii orașului. 

În 1814, în timpul ciumei lui Caragea – numită astfel după domnitorul care se afla la conducerea țării – a avut loc (la cererea domnitorului) o procesiune cu Sfintele Moaște. Din acea zi, ciuma a încetat să mai facă victime.

Apoi, în 1827, în vremea domnitorului Grigore Ghica, racla cu Moaște a fost purtată din nou prin oraș. De această dată, localnicii l-au rugat pe Sfânt să înceteze seceta ce se abătuse asupra lor și foametea care îi amenința. „După ce au ocolit câteva străzi, scrie un martor ocular în memoriile sale, când sosiră în capul Podului Mogoșoaiei, începu să plouă. Vodă și boierii și norodul care erau după Sfânt fură udați până la piele. Și ploaia a ținut trei zile, cu mici întreruperi.”

După doar patru ani de la acest moment, holera a lovit capitala. Atunci, generalul Pavel Kiseleff, președintele Divanului, a hotărât să-i ceară ajutor Sfântului Dimitrie. O nouă procesiune s-a desfășurat în 15 septembrie, după care numărul morților de holeră a început să scadă.

A existat însă un moment când Sfântul a fost dus, cu forța, din București. 

4. ȘTIAȚI CĂ MOAȘTELE SFÂNTULUI AU FOST FURATE?

Noaptea de 2 spre 3 februarie, 1918. 

Primul Război Mondial. 

Bucureștiul era ocupat de germani. Printre aliații acestora erau și bulgarii. În toiul nopții, hoții bulgari au jefuit catedrala patriarhală, de unde au luat sicriul cu Sfintele Moaște, l-au pus într-un automobil și au plecat într-o direcție necunoscută. 

Au fost alertate autoritățile germane și însuși generalul Mackensen, conducătorul forțelor de ocupație. Temându-se de o revoltă a localnicilor, generalul a decis să rezolve această situație de criză și a trimis patrule germane spre Dunăre, în locurile prin care racla putea fi scoasă din țară. 

Pe drum, bulgarii au avut pană de motor și au schimbat automobilul cu o căruță. Asta i-ar fi ajutat să își piardă urma, dar au fost prinși și, până la urmă, Sfântul Dimitrie s-a întors în catedrala de la București, păzit de trupele de elită germane. 

5. LA CE VĂ GÂNDIȚI, CÂND AUZIȚI DE SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU?

Eu – la discreția cu care a trăit.

La atașamentul față de orașul în care a ales să locuiască.  

La asprimea față de sine. 

Se spune că, aflat într-o zi cu oile la păscut, Sfântul Dimitrie a strivit din greșeală cu piciorul drept un cuib. În cuib se aflau câțiva pui de pasăre, pe care i-a ucis. Și-atât de tare s-a supărat pentru neglijența sa, încât a hotărât ca timp de trei ani să umble cu piciorul drept desculț. 

Pedeapsa mi se pare prea aspră, pentru un rău neintenționat. Ea vine însă din conștientizarea că, în viața duhovnicească, la fel ca în viața de zi cu zi, un moment de neatenție poate provoca niște pagube sufletești greu de reparat. 

Acest Sfânt mă face să mă gândesc și la (bucuria de) a fi împreună.

La București a început Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou (Basarabov). Sfântul îi primește pe credincioși „acasă”, pe Colina Bucuriei. Marți va fi adusă aici, din Grecia, mâna dreaptă a Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir. 

Cei doi Sfinți Dimitrie sărbătoriți în octombrie sunt, așadar, împreună nu doar în veșnicie, ci și foarte aproape de noi. 

Cine merge să îi întâlnească?

Ioana Revnic

Sursa: http://basilica.ro

Previous Post

Pupătorii de Moaște sunt periculoși pentru că nu pot fi controlați, singurul lor reper e Dumnezeu și singurele reguli de care ascultă sunt cele ale Lui

Next Post

Apostolul zilei (Coloseni 1, 1-11)

Related Posts
Total
0
Share