Cheia Raiului

         În perioada 1970-1980, când eram la Sfântul Vasilie, am cunoscut o familie, din care făcea parte și o bătrână, doamna Katerina. Datorită bătrâneții, doamna Katerina stătea mereu într-un scaun, dar și în acesta stătea cu multă greutate. Nu putea merge și începuse să nu mai vadă. Era însă o creștină bună care își făcea îndatoririle ei creștinești: dimineața, Rugăciunile de dimineață, seara, Pavecernița, Acatistul Maicii Domnului…

Când a început să nu mai vadă, îmi spunea:

–       Mă mâhnesc, căci acum nu știu ce să fac ca să treacă ziua. Cum să-mi mai citesc rugăciunile mele?

–       Să rostești „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!”, i-am spus.

I-am dat și un metanier mic și, așa cum stătea într-un fotoliu de pânză, rostea Rugăciunea. Aceasta i-a pricinuit multă plăcere și satisfacție. Tot timpul spunea:

–       Nici nu-mi dau seama cum trece ziua când spune mereu „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!”. Sunt mulțumită cu asta, sunt foarte mulțumită. Mi se îndulcește gura.

Odată m-a întrebat:

–       Părinte, mă va ajuta oare aceasta când va veni vremea să plec din această lume de aici?

–       Desigur. Nu te mâhni. Dacă vei spune mereu această rugăciune să nu te neliniștești deloc, căci voi veni eu și-ți voi da cheia ca să deschizi ușa Raiului (Am spus aceasta ca să-i dau nădejde și să-i alung frica de moarte).

După o vreme s-a îmbolnăvit grav. Mergeam și o împărtășeam aproape în fiecare săptămână ca să prindă putere.

Într-o noapte pe la orele 2:00, o trezește pe fiica ei și-i spune:

–       Pregătește-te, că îndată va veni Părintele Ștefan să mă împărtășească.

–       Părintele Ștefan doarme acum la el acasă, i-a răspuns fiica.

–       Nu, nu, va veni. Va veni acum. Te rog pregătește măsuța. Pune tămâie și aprinde și o lumânare.

(Așa făceau totdeauna. Pregăteau o măsuță rotundă, cu o față de masă albă, iar deasupra puneau candela, sfeșnicul cu lumânarea și cățuia cu tămâie, toate aprinse. Eu întindeam procovățul, puneam deasupra Sfintele, făceam unirea și o împărtășeam).

–       Le-ai pregătit?, a întrebat-o pe fiica ei.

–       Le-am pregătit.

–       Bate la ușă, du-te și deschide.

Fiica ei s-a făcut că merge să deschidă. Bătrâna aștepta. Și-a făcut semnul Crucii, a luat procovățul (ipotetic), l-a pus sub bărbie, a deschis gura, a înghițit, s-a șters, a dat înapoi procovățul, a făcut cu evlavie din nou semnul Crucii, și-a încrucișat mâinile și aștepta să plec. Cine știe? Poate Îngerul a împărtășit-o luând înfățișarea mea. Imposibil să fi fost o halucinație. A fost un fapt real, căci s-a împărtășit cu Preacuratele Taine, însă în chip duhovnicesc.

A doua zi m-au înștiințat și am mers la ei. Mi-au povestit tot ceea ce se întâmplase. Când m-am apropiat de bolnavă, aceea mi-a spus:

–       Îți mulțumesc, Părinte, că ai venit astă noapte… Dar unde este cheia?…

–       Nu te mâhni, Doamnă Katerina, căci vei primi și cheia.

A doua noapte m-au înștiințat că a adormit. Am mers acasă la ei și mi-au povestit următoarele:

–       A venit și clipa să plece și spunea: „Părinte Ștefane, plec! Au venit Îngerii! Unde ești? Unde ești? Vino… Deja m-au adus înaintea ușii Raiului și este închisă… Vreau cheia, cheia pe care mi-ai făgăduit-o… Cheia!… Cheia!… Aa, mulțumesc…”. Și-a întins mâna și se vede că a luat o cheie mare veche, a întors-o, așa cum facem când deschidem o ușă cu cheia, și-a lăsat mâna în jos, și-a făcut semnul Crucii, a spus „îți mulțumesc” și a adormit.

Așa a plecat bătrâna Katerina cu cheia Raiului în mână.

Traducere din greacă de Ierom. Ștefan Nuțescu.

Previous Post

Cinstita Cruce

Next Post

Vindecarea prin credinţă chiar este posibilă şi este demonstrată ştiinţific!

Related Posts
Total
0
Share