Comoara din peșteră

Un pustnic a intrat într-o peşteră din cauza ploii şi a găsit o comoară. A ieşit peste măsură de speriat din peşteră strigând:

– Am văzut moartea! Am văzut moartea!

Afară s-a întâlnit cu trei tâlhari, care, privind în jur, l-au întrebat:– Moşule, unde este moartea?

Pustnicul i-a dus în peşteră şi le-a arătat tezaurul, descoperit din întâmplare. La vederea aurului, cei trei tâlhari şi-au simţit inima tresăltând de bucurie şi vicleni i-au spus:

– Ai dreptate, moşule, pleacă, pleacă departe de aici!

După plecarea bătrânului, hoţii au rămas lângă aur, care era foarte mult, întrebându-se cum să-l care din vârful muntelui. Până la urmă au hotărât ca unul să meargă să aducă provizii şi căruţe, iar ceilalţi doi să rămână de pază.

Cel care a coborât în târg, după provizii, se gândea:

– În târg voi bea şi voi mânca pe săturate, voi petrece … apoi voi cumpăra provizii, pe care le voi otrăvi şi astfel voi rămâne singurul stăpân al comorii.

Cei doi tâlhari rămaşi de pază gândeau fiecare în sinea lui:

– O jumătate din comoară este mai mare decât o treime. La întoarcere, îl vom ucide pe cel plecat în târg şi vom împărţi comoara pe din două. Așa au gândit, așa s-au sfătuit.

Şi aşa au făcut. L-au omorât pe tovarăşul venit din târg cu provizii şi căruţe, au mâncat hrana otrăvită de el şi astfel au murit cu toţii.

Nedreptatea și lăcomia ucid mereu.

Previous Post

Viețile Sfinților – februarie, ziua 7

Next Post

O altă profeție a lui Dostoievski

Related Posts
Total
0
Share