Stareţul avea o deosebită evlavie la Sfântul Nectarie. Adeseori îl pomenea la Sfânta Liturghie, aprinzând lumânări în faţa Icoanei lui. Mergea şi se închina la Moaştele Sfântului ce răspândeau mireasmă şi care se aflau la chilia Părintelui Gherasim Imnograful de la Sfânta Ana Mică[1]. Iar atunci când avea o mare nevoie, îi ruga pe părinţi să i le aducă la Katunakia, pentru binecuvântare. Când îl întrebau părinţii de ce Sfântul Nectarie este considerat un Sfânt atât de mare, Stareţul răspundea: “Pentru că încă şi astăzi mai este clevetit”.
Odată Părintele Efrem a observat ca grâul pe care îl aveau în magazie era plin de gărgăriţe. Fiind singur cu stareţul Nichifor, care era bolnav, îi era foarte greu să procure alt grâu. Atunci s-a rugat la Sfântul Nectarie, a făcut semnul Sfintei Cruci cu o bucată de vată deasupra Moaştelor lui şi a pus-o în grâu, după care nu s-a mai îngrijit de el. După câtva timp, atunci când a fost nevoie să macine grâu pentru a face pâine, acesta era foarte curat. Sfântul Nectarie facuse minunea! De asemenea, o deosebita evlavie avea Stareţul la Sfântul Mare Mucenic Mina şi la Cuvioasa Muceniţă Irina de Hrisovalant. Îi pomenea la Sfânta Liturghie, punând cereri fie pentru ca Sfântul Mina să-i găsească vreun lucru pe care îl cauta, fie pentru ca Sfânta Irina[2] să aducă pacea acolo unde era nevoie.
Un bătrân, pe nume Rafail, îşi petrecea viaţa monahală în asprime şi singurătate, locuind într-o căsuţă zidită în prelungirea unei peşteri. Adeseori Stareţul îl vizita pentru a săvârşi acolo sfintele slujbe. Odată, pe când săvârşea Taina Sfântului Maslu împreună cu Stareţul Nichifor, Părintele Efrem a auzit o voce din Icoana Sfinţilor Arhangheli, care îi spunea: “Noi te aşteptăm, când vei veni lângă noi?”. Stareţul s-a bucurat mult de acea cercetare a harului. Mai târziu când i-a povestit Bătrânului Iosif aceasta întâmplare, a primit următorul răspuns: “Nu Icoana ţi-a vorbit, fiule, ci harul s-a manifestat astfel”.
[1] La această chilie se afla doar o părticică din Moaştele Sfântului Nectarie.
[2] Irina în limba greacă înseamnă pace.
Extras din Starețul Efrem Katunakiotul – Ieromonahul Iosif Aghioritul, Editura Evanghelismos.