– Părinte, oare hinduiştii ajung la o oarecare stăpânire de sine pentru că îi ajută asceza aspră pe care o fac prin yoga?
– Fac şi fac şi ce reuşesc prin toate acestea? Înfrânarea ortodoxă şi, în general, asceza duhovnicească ţintesc întotdeauna spre un scop mai înalt, la sfinţirea sufletului. Asceza lor satanică şi lumească se face ca să-şi întocmească un trup suplu, să-şi întoarcă mâinile şi picioarele precum ale lui karaghiozi de hârtie, ca să-i laude câţiva oameni proşti şi să-şi bată joc de ei diavolii cei caraghioşi. De mici copii îşi răsucesc picioarele, îşi pun un picior pe un umăr şi celălalt pe celălalt umăr şi astfel se roagă. Se exersează lovind mult timp cu mâna de un sac cu pietriş până ce face bătătură, iar apoi pot sparge pietre, lemne etc.
Dar toate cele pe care le simt, aşa cum spun unii, au o oarecare explicaţie. Îşi trag, de pildă, limba până la nas sau o înghit până la laringe, suferă o excitare, simt o oarecare dulceaţă, o gâdilare şi spun: „Acesta este nectarul”. Apoi presează cu degetele nişte nervi de lângă urechi şi aud „vuuu…”, adică o „muzică”. Sau îşi presează ochii şi încep să vadă steluţe cu ochii deschişi în soare, iar când îi închid văd lumină. „Iată, am reuşit! spun ei. Am văzut lumina cea necreată!”. Atunci şi diavolul le spune: „A, vreţi lumini? O să vă dau şi eu lumini”. Le cultivă imaginaţia, iar apoi, fără să-şi mai apese ochii sau să-i ţină deschişi în soare, văd lumini. Diavolul de multe ori încearcă fără să-l provocăm noi, să ne înşele arătându-ne lumini etc., dar îi întoarcem spatele. Cu atât mai mult va face aceasta dacă îl provoci. El caută un pretext.
– Adică diavolul este cel care le prezintă diferite închipuiri, Părinte?
– Da, le cultivă imaginaţia într-o măsură foarte mare, iar apoi îi înşeală.
Merg şi unii dintre ai noştri la hinduişti, iar aceştia îi învaţă să spună în limba lor nişte hule împotriva lui Hristos, a Maicii Domnului şi a Sfinţilor – unii ştiu că acestea sunt hule, alţii nu ştiu – şi se îndrăcesc. După aceea încep să spună nişte cuvinte nedesluşite. Ajung la o stare exaltată, iar ceilalţi care îi privesc cred că se află într-o stare duhovnicească. Dar aceasta este o stare diavolească.
* Toate cele spuse aici de Stareţ se referă în general la organizaţiile New Age, care folosesc tehnicile yoga şi meditaţia.
Extras din Nevoință duhovnicească – Cuviosul Paisie Aghioritul, Editura Evanghelismos.