Din 27 iulie avem un nou Sfânt: copilul Mucenic Slobodan

Din data de 27 iulie 2022, avem nou Sfânt: copilul Mucenic Slobodan Stojanovic! Micul Slobodan a fost martirizat la vârsta de doar 11 ani doar pentru că era ortodox și sârb.

Aceasta s-a întâmplat în urmă cu 30 de ani în timpul războiului din Bosnia, iar moartea sa a devenit un simbol al suferinței copiilor din acel război. Pentru că era creștin ortodox, micului Slobodan i-au fost tăiate urechile, a fost bătut, lovit în stomac cu un obiect ascuțit și, în cele din urmă, împușcat în tâmplă și aruncat în groapa comună de la Josanica. În luna mai a acestui an, sinodul Bisericii Ortodoxe Sârbe a hotărât să îl canonizeze pe Noul Mucenic Slobodan, iar pe 27 iulie a fost ținută pentru prima dată sărbătoarea în satul Drinjača, unde locuia cu familia sa.

De asemenea au mai fost canonizați doi preoți ortodocși, protopopii Milan Petković și Timotej Popović, uciși tot în războiul din Bosnia. Icoanele Noilor Mucenici din Kamenica au fost așezate în Biserica Sfântului Diacon Habacuc, unde a avut loc sărbătoarea din 27 iulie.

„Prin suferințele micuțului Slobodan putem să gândim suferințele fiecărui copil din război”, a spus Părintele Marko Danojlović în timpul predicii sale de după Sfânta Liturghie. „Copilul Slobodan s-a apropiat de viață cu brațele deschise, la fel cum s-a apropiat de cei care l-au ucis în cele din urmă… Cea mai mare tragedie este că pe cântarul lumii victimele nu sunt măsurate, chiar dacă sunt copii”, a spus preotul.

Sfinte Mucenice Slobodan, pomenește-ne și pe noi!

Sursa: http://avereabisericii.ro

Previous Post

Semnul crucii în viața de rugăciune a Prorocului Moise

Next Post

Imnul Sfinților Brâncoveni

Related Posts
Total
0
Share