Fără dependență nu există iubire

Preot Savatie Baștovoi

Ce înseamnă “independent”? Independent nu este tot una cu liber. Independența este o condiție mereu incertă. A rămîne independent cu orice preț, la un moment dat poate intra în contradicție cu libertatea. Eu pot alege liber de cine să depind.

Dependența este singura relație profundă și adevărată dintre două sau mai multe persoane. Iubirea are nevoie de celălalt pentru a se împlini. Nu poți spune “te iubesc”, dar nu am nevoie de tine. Nevoie în sensul de a te consuma pentru împlinirea mea, ci pentru că fără tine eu îmi pierd sensul.

Această nevoie de celălalt este numită dependență.

Fără dependență nu există iubire. Dependență pînă la unire, o unire în care ne păstrăm identitatea. Păstrăm identitatea nu ca nevoie de autonomie orgolioasă, ci ca dat ontologic izvorîtor de iubire personală, rămînînd fiecare un izvor al iubirii, după chipul lui Dumnezeu.

În acest mod se împlinește libertatea, prin alegerea nesilită de a iubi ceea ce iubești, aflat într-o profundă dependență de cel iubit.

Iată de ce a fi independent este o stare incertă, iar a căuta cu orice chip independența este un conflict cu propria libertate.

Evanghelia a făgăduit libertatea celor ce cunosc adevărul. De multe ori se revine în Noul Testament la noțiunea de libertate, dar niciodată nu se vorbește de independență. Pentru că independența este contrariul libertății, este un fals sinonim în urechile gloatei.

Fiți liberi! Cu prețul de a fi dependenți de ceea ce iubiți!

Previous Post

Viețile Sfinților – august, ziua 27

Next Post

Doamne strigat-am, glasul întâi

Related Posts
Total
0
Share