Înşelare şi nebunie

– Părinte, cel înşelat este şi nebun?

– Nu întotdeauna. Altceva este înşelarea şi altceva nebunia. Unii se înşeală numai, iar alţii se înşeală şi li se strică şi mintea. Am cunoscut în Sfântul Munte un monah care nu asculta de nimeni. Plecase de la mănăstirea lui şi umbla prin Munte. De patru-cinci ori se dusese, chipurile, să pustnicească şi l-am sfătuit să se întoarcă la metania lui[1]. În cele din urmă a cumpărat o Colibă[2] şi stătea singur. După şapte luni a venit şi la mine. „Să te întorci la mănăstirea ta!”, i-am spus. „Acum am luat hârtia de slobozire de la mănăstire şi nu mă mai primesc acolo”. „Ia aminte, ia aminte bine! îi spun. Cel puţin caută să mergi la un bătrân, ca să faci ascultare şi să nu trăieşti după voia ta”. „Eu voi face ascultare de voia lui Dumnezeu”, îmi spune el. „Du-te la mănăstire!”, îi spun. „Eu sunt pustnic acum, cum să mă mai întorc înapoi? Du-te tu”, îmi spune. „Să mă duc eu singur? Dacă vrei să merg cu tine, o voi face cu toată inima”, îi spun. „Ascultă aici, îmi spune, dacă ţi s-a făcut greu la linişte şi vrei să mergi la mănăstire, du-te!”. Când am văzut că se poartă astfel, cu obrăznicie, l-am lăsat şi eu. După puţin timp am aflat că s-a îndrăcit şi a înnebunit. I-a apărut diavolul în chipul Maicii Domnului şi i-a spus: „Fiul meu, dacă mi te vei închina, îţi voi da cele şapte daruri ale Sfântului Duh”. Şi s-a gândit: „Voi lua acum şapte daruri şi-i voi da gata pe toţi”, apoi a căzut la pământ şi s-a închinat. De îndată ce s-a închinat, diavolul l-a zgâlţâit şi s-a îndrăcit. Prin zguduitura ce i-a făcut-o şi-a pierdut şi minţile. După aceea s-a dus la Sfânta Comunitate[3] ca să se facă Protosul Sfântului Munte. I-a încuiat pe Părinţii ce erau acolo, a luat bastonul Protosului şi cobora cu fală scările. Cei de afară văd coborând un alt Protos!… L-au urmat cu tact câţiva cu o maşină şi mai jos l-au luat cu ei şi l-au dus la psihiatrie. Acum diavolul a dat înapoi, dar nebunia a rămas.

– Părinte, cel înşelat nu este într-un anumit fel şi îndrăcit?

– Ei, dar ce poate fi altceva? Şi se poate ca un înşelat să aibă mai mulţi diavoli decât un îndrăcit. Dar altceva este un înşelat şi altceva un îndrăcit.

[1] La mănăstirea în care a fost tuns monah.

[2] Clădire care cuprinde două-trei chilii şi o bisericuţă şi care depinde de una din cele douăzeci de Mănăstiri din Sfântul Munte.

[3] Clădire în Karyes, capitala Sfântului Munte, unde îşi are sediul „Sfânta Comunitate”, organul administrativ al Sfântului Munte, care cuprinde douăzeci de membri, reprezentanţii celor douăzeci de Mănăstiri, ce se aleg în fiecare an.

Extras din Nevoință duhovnicească – Cuviosul Paisie Aghioritul, Editura Evanghelismos.

Previous Post

Cele 30 de trepte ale Scării Sfântului Ioan

Next Post

Aghiasma Sfântului Ipatie din Sfântul Munte Athos

Related Posts
Total
0
Share