Să ne rugăm și pentru alte situaţii

– Gheronda, când merg la chilie, după ascultare, de obicei fac rugăciune pentru diferite împrejurări. Oare mă va ajuta să citesc și unii Psalmi care se rostesc pentru împrejurări asemănătoare?

– Dacă vrei, încearcă! Te va ajuta. Mai întâi să citești împrejurarea pentru care se rostește Psalmul, apoi să faci rugăciune pentru împrejurarea concretă și după aceea să citești Psalmul. Psaltirea ajută mult la rugăciunea inimii. Tu singură îţi vei da seama mai târziu. Eu, după ce citesc cazul respectiv, fac rugăciunea inimii și nu menţionez numai un caz, ci multe. Adică, pornind de la „cazurile” Sfântului Arsenie mă rog și pentru alte cazuri. Și pe toate le abordez și duhovnicește și material. La Psalmul 1, pe care Sfântul Arsenie îl citea pentru rodirea pomilor sau a viţei-de-vie ce se plantau, eu mai întâi spun: „Tot ceea ce se plantează, să se prindă”. Apoi mă rog și pentru fiecare început. Și spun: „Copilașii care se nasc, să fie binecuvântaţi, să facă pricopseală. Orice cuvânt duhovnicesc care se seamănă și orice lucru duhovnicesc care se începe, să rodească”. La Psalmul 105, care este pentru luminarea dumnezeiască, mă rog și pentru cei orbi. La Psalmul 122, care este pentru cei orbi, mă rog și pentru ca Dumnezeu să lumineze toată lumea. Fiecare, pornind de la cazul pe care îl menţionează Sfântul Arsenie, poate afla și alte cazuri și să se roage. Și tu, dacă vrei să începi o lucrare duhovnicească, să iei Psaltirea la rând și toate „cazurile” Sfântului Arsenie să le tâlcuiești și duhovnicește și să te rogi cu inima. Pornind de la un caz al Sfântului Arsenie, poţi să-mi spui și pentru ce altceva te-ai ruga?

– Cu ceva vreme mai înainte, Gheronda, am avut probleme cu urechile și am citit Psalmul 95, pe care Sfântul Arsenie îl citea ca Dumnezeu să dea auzire surzilor. Mă rugam și pentru toţi surzii, dar și pentru copii, ca să-i asculte pe părinţii lor, precum și pentru ucenici, ca să facă ascultare.

–Vezi, deoarece ai trecut prin această situaţie și ai suferit, lesne ai putut să te gândești și la ceilalţi care suferă. Să te străduiești să te doară pentru toată lumea, chiar dacă tu nu treci prin stările grele prin care trec oamenii. Și astfel, încet-încet, te va durea pentru toţi oamenii de pretutindeni și vei face pentru ei rugăciune din inimă. Te va durea inima și din durere va ţâșni rugăciunea.

– Gheronda, se scurge mult timp atunci când citesc cazul pentru care se rostește un Psalm și încerc să mă gândesc și la alte cazuri asemănătoare.

– Nu este nevoie să te gândești să găsești un caz nou, căci aceste cazuri se ivesc dintr-o dată în inimă, într-o clipeală de ochi. În situaţia aceasta eu sunt avantajat pentru că am în vedere durerea lumii, starea în care se află ea, și de aceea mă doare. De fiecare dată, potrivit cu situaţiile, găsesc altele noi. De la cazul unui Psalm mă duc la o persoană cunoscută și apoi la toţi cei necunoscuţi care au aceeași problemă. Dar nici voi să nu trăiţi cu indiferenţă, ci să vă gândiţi cât de mult suferă lumea, ca să vă rugaţi din inimă. Totul este ca inima să lucreze.

Extras din Despre rugăciune – Cuviosul Paisie Aghioritul, editura Evanghelismos.


Rânduială de rugăciune folosind cazurile Psalmilor Cuviosului Arsenie

Previous Post

Evanghelia zilei (Matei 4, 1-11)

Next Post

Comorile fiecăruia

Related Posts
Total
5
Share