Ingrediente (pentru 6 porţii):
500 g de fasole
10 cepe verzi
1 legătură mică de pătrunjel
150 ml ulei de măsline
sare, oregano, lămâie
Se alege fasolea, se spală, se pune într-o oală, se acoperă cu apă rece şi se dă la fiert. Se amestecă din când în când şi se adaugă apă rece dacă este nevoie. Când considerăm că fasolea e suficient de fiartă se ia oala de pe foc şi se scurg bine boabele. ATENŢIE! Nu trebuie să lăsăm fasolea la fiert până când boabele încep să devină pastă.
Cât timp fierbe fasolea, se curăţă, se spală şi se toacă mărunt cepele şi pătrunjelul. Dacă nu avem ceapă proaspătă, putem folosi o ceapă-două uscate.
Se pun într-un castron mic fasolea fiartă, ceapa şi pătrunjelul tocate mărunt, uleiul, oregano, sarea şi lămâia. Se amestecă foarte bine şi salata este gata.
Se serveşte caldă.
PROVERB
Nu săra fasolea altora.
Lăsaţi-mă să fiu hrană fiarelor, dacă aceasta este voia Domnului.
Grâu al lui Dumnezeu sunt, de dinţii fiarelor măcinat
Ca să mă arăt pâine curată a lui Hristos.
Ignatie, episcopul Antiohiei, Către Romani, Epistola VI, 1
(Prin epistola sa, sfântul cere creştinilor din Roma să nu intervină pe lângă autorităţi, ci să-l lase să mărturisească, pentru a primi cununa muceniciei).
Extras din Arta culinară a Sfântului Munte– Monahul Epifanie Mylopotamitul.