În ziua de 27 iulie, creștinii din întreaga lume ortodoxă îl prăznuiesc cu mare cinste pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon, unul dintre puținii Sfinți înscriși în calendar care şi-a câştigat renumele de „doctor fără de arginţi” în toată puterea cuvântului. Alături de Sfinții vindecători Cosma și Damian sau Chir și Ioan, nici el nu a cerut niciodată plată pentru îngrijirea bolnavilor. Cine este acest Sfântul Panteleimon? Unde s-a născut și cum a ajuns el să fie trecut în calendar?
Sfântul Panteleimon a venit pe lume în anul 284 în Nicomidia (un fost oraș din Asia Mică, în apropiere de Constantinopol). Părinții lui se numeau Eustorgios, senator pagân, și Evula, o creștină cu frica lui Dumnezeu. Ei l-au numit pe copilul lor la naștere „Pantoleon”, care se traduce prin „cel puternic ca un leu”. Cât timp a trăit mama sa, Pantoleon a învățat de la ea tainele creștinismului și rugăciunea, însă după ce ea a trecut la Domnul, a început să meargă tot mai rar la întâlnirile creștinilor și, uitând învățătura cea dreaptă, a ajuns, ca și tatăl său, să se închine la idoli. Fiind la vârsta școlară, a învățat filosofia și gramatica, discipline de bază ale acelor vremuri, iar mai apoi, îndemnat de tatăl său, a mers să studieze medicina la Eufrosin, un medic cunoscut pentru cercetările sale în domeniu, astfel încât Pantoleon a ajuns, cu timpul, să stăpânească profund tainele medicinei. Auzind de capacitățile profesionale ale sale, împăratul Maximian îi remarcă calitățile și hotărăște să îl ia la palat ca medic particular.
Pantoleon se simte onorat și acceptă propunerea împăratului, mai ales că profesia de medic particular nu era puțin lucru. În vremea aceea, trăia tot în Nicomidia și un preot bătrân, pe nume Ermolae, care, de frica păgânilor, se ascundea într-o casă. Trecând zi de zi prin fața acestei case, în drumul său spre palat, Pantoleon a fost invitat înăuntru de către Ermolae, care l-a întrebat cine este și cu ce se ocupă. I-a spus bătrânul, apoi, că știința medicală nu poate decât să aducă ușurarea suferințelor trupului și că numai Hristos este singurul Doctor adevărat, care a venit pe pământ să ne aducă tratamentul cel mai înalt – Mântuirea – fără leacuri din bătrâni și fără să ceară vreun ban pentru acesta. Pantoleon pleacă, nu spune nimic, dar rămâne cu gândul și cu inima aproape de cele pe care le auzise, promițând să revină la bătrânul Ermolae, căci cuvintele sale îi aminteau de cele pe care mama sa i le sădise în suflet.
Într-una dintre zile, pe când de întorcea de la bătrân, se abate de la drum și găsește într-o margine de cărare un copil mort, mușcat de o viperă și, realizând că medicina nu mai are niciun sens în fața unui trup fără de viață, se gândește să „probeze” rugăciunea și sfaturile preotului Ermolae. Şi privind spre cer, a zis: „Doamne Iisuse Hristoase, măcar că nu sunt vrednic a Te chema, însă de voieşti ca să fiu robul Tău, arată-Ţi puterea Ta şi fă ca, întru numele Tău, pruncul acesta să învie, iar vipera să moară”. În câteva momente, copilul s-a trezit ca dintr-un somn prelungit, iar vipera s-a despărțit în două şi a rămas moartă. După acest eveniment, se întoarce în fugă la Ermolae și cere să fie botezat, iar bătrânul îi schimbă numele în „Panteleimon”, care se traduce prin „cel milostiv”.
Pentru că vindeca infecții, boli incurabile și neputințe prin harul primit în rugăciune, dar și prin tratamentele pe care le dădea celor bolnavi, Panteleimon începuse să fie căutat de tot mai mulți bolnavi, lucru care i-a făcut pe ceilalți medici din Nicomidia să fie tot mai invidioși, mai ales că el nu lua niciun ban pentru binele făcut. Într-o zi, văzând că Pantelimon nu încetează să îi ajute pe oamenii care făcuseră deja rând la ușa chiliei sale, ba mai mult, pentru că acesta îngrijise un creștin schingiuit din ordinul împăratului, ei profită de ocazie și îl denunță împăratului. Negru de furie, acesta dă ordin ca Pantelimon să fie prins și supus unor chinuri groaznice, pentru a se lepăda de Hristos. Trupul Sfântului a fost în mai multe rânduri sfâșiat cu gheare de fier și ars cu făclii, apoi aruncat în plumb, însă se vindeca imediat în chip minunat. Văzând că nu există vreo șansă ca Panteleimon să se închine din nou idolilor și să părăsească credința creștină, împăratul decide să-i fie tăiat capul, moment în care din capul căzut a curs nu sânge, ci lapte, iar măslinul uscat de care fusese legat a înverzit din nou și a început să rodească. Soldații, cărora împăratul le poruncise să ardă de îndată trupul acestui „trădător”, l-au dat în secret unor creștini, care l-au îngropat într-un loc ascuns, pe terenul lui Arnantios Scolasticul, dând de veste tuturor despre cele întâmplate și despre locul în care îi pot mulțumi în continuare pentru ajutorul lui și pentru a-l chema în rugăciunile lor ca mijlocitor.
De atunci, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon a rămas ocrotitor al medicilor și tămăduitor al tuturor celor bolnavi și suferinzi, iar părți din Sfintele sale Moaște au fost împărțite în toată lumea ortodoxă, spre vindecarea tuturor care se roagă lui Hristos să-i scape din boli și din încercări necruțătoare. Capul Sfântului Pantelimon se află la Mănăstirea Rusikon din Sfântul Munte Athos, însă fragmente din Sfintele sale Moaște se păstrează și la noi în țară: la Catedralele din Iași, Galați și Constanța, dar și în Capitală, la Mănăstirea Plumbuita și la Bisericile Stavropoleos, Sfântul Pantelimon, Sfântul Stelian Lucaci, Sfântul Dumitru Poștă și altele. Sute de Biserici, capele, schituri, mănăstiri, spitale, și organizații medicale din înteaga lume l-au luat ca patron și ocrotitor pe Sfântul Panteleimon.
Astfel, știindu-l pe Sfântul Panteleimon mare mijlocitor și tămăduitor grabnic al celor bolnavi, mai ales în aceste vremuri de restriște și de pandemie, să îngenunchem înaintea Icoanei sale cu o lumânare aprinsă în mâini și să-i cerem ajutorul în rugăciune: „Purtătorule de chinuri şi Mucenice al lui Hristos Dumnezeu, cu rugăciunile tale bolile noastre cele sufleteşti vindecă-le, gonind pururea smintelile luptătorului, de la cei ce strigă cu credinţă: mântuieşte-ne pe noi, Doamne!”.
Sursa: http://blog.bizanticons.ro.