Vlădești: Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului va sfinți piatra de temelie a mănăstirii ocrotite de Sfântul Neagoe Basarab

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului va sfinți luni, 1 mai, piatra de temelie a mănăstirii închinate Sfântului Neagoe Basarab care se construiește la Vlădești, jud. Argeș. Aceasta va avea rânduială athonită și va beneficia de călăuzirea părinților români de la Schitul Lacu din Sfântul Munte.

În cadrul Sfintei Liturghii, Ierom. Cosma Giosanu va fi instalat egumen. Monahul s-a închinoviat la Mănăstirea Sihăstria Neamțului, unde l-a avut naș de călugărie pe Arhim. Ioanichie Bălan.

Alături de ierarhul Argeșului, la prima Liturghie oficiată pe locul mănăstirii vor sluji zeci de clerici.

Și-au confirmat participarea: Arhim. Vichentie Amariei, Starețul Mănăstirii Secu din jud. Neamț; Ierom. Dionisie, Starețul Chiliei Colciu din Sf. Munte Athos; ieroschimonahii Ștefan Nuțescu și David Gălbează de la Schitul Lacu, Arhim. Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Naționale, părinți consilieri ai Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului; părinți de la mănăstiri din toată țara.

Răspunsurile la strană vor fi date de părinți de la Mănăstirea Sihăstria Neamțului și din Sfântul Munte Athos.

În cadrul ceremoniei religioase vor mai cânta trei grupuri de copii: Ansamblul ,,Plaiurile Berchișeștiului” din județul Suceava, corul Școlii ,,Sf. Neagoe Basarab” din București, care va cânta Paraclisul Sfântului Neagoe Basarab, și Grupul de cântece și dansuri populare ,,Brătia – Vladești”, format din elevi ai școlii din localitate, care vor cânta cântece patriotice și cântări pascale.

Simulare computerizată cu arhitectura viitoarei mănăstiri. Foto: Schitul Sfântul Neagoe-Vodă Basarab

În prezent, pe locul viitoarei mănăstiri au fost încheiate lucrările de demolare și concasare, iar, după obținerea tuturor aprobărilor, se va începe construcția.

„Dorim ca întregul ansamblu monahal să fie construit în stil arhitectural brâncovenesc combinat în mod armonios cu cel athonit”, a explicat Ierom. Cosma Giosanu pentru Basilica.ro.

„Acest proiect are o semnificație duhovnicească și importanță simbolică deosebită, întrucât călugări români athoniți vin, din patria isihasmului, cu intenția să ctitorească mănăstire în numele voievodului isihast ctitor la Athos”.

Sfântul Voievod Neagoe Basarab a practicat rugăciunea isihastă, pe care a deprins-o de la Sfântul Ierarh Nifon. De aceea, pe lângă Biserica principală a mănăstirii, închinată Sfântului Neagoe Basarab, vor mai fi construite două paraclise: unul închinat Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, iar celălalt Sfintei Teofana Basarab.

La subsolul Bisericii principale va fi un paraclis cu baptisteriu închinat Cuvioșilor de la Sihăstria: Paisie Olaru și Cleopa Ilie.

Simulare computerizată cu arhitectura viitoarei mănăstiri. Foto: Schitul Sfântul Neagoe-Vodă Basarab

Donează

Cont: RO12 RNCB 0022 1738 0523 0001 (Lei)
Cont: RO28 RNCB 0022 1738 0523 0004 (Euro)
Banca Comercială Română

Email: [email protected]
Tel: +40745 535 270

Sursa: http://basilica.ro


Puteţi citi şi:

Apel pentru ajutorarea construirii Mănăstirii Sfântului Neagoe Basarab – localitatea Vlădești, județul Argeș

Pagina de Facebook a Schitului Sfântul Neagoe-Vodă Basarab

În județul Argeș se construiește o mănăstire cu rânduială athonită pusă sub ocrotirea Sfântului Neagoe Basarab

Previous Post

Inițiativa nu urmărește unitatea religioasă a ortodocșilor, ci unitatea politică a Europei

Next Post

Poetul Îngerilor și medicul fără de arginți – 60 de ani de la trecerea la Domnul a lui Vasile Voiculescu

Related Posts
Total
0
Share