Legătura dintre Cuviosul Iacov Tsalikis și Sfânta Muceniță Paraschevi

Următoarele povestioare sunt extrase din bibliografia Cuviosului Iacov Tsalikis din Evia (+1991), scrisă de Stylianos G. Papadopoulos, intitulată Grădina Duhului Sfânt. În această bibliografie, este relatată legătura dintre Cuviosul Iacov din secolul al douăzecilea și Sfânta Muceniță Paraschevi din secolul al doilea, începând din anii copilăriei sale, într-un sat din Corint, unde familia sa se stabilise după ce a fost dezrădăcinată din Asia Mică în anii 1920.

Aparițiile Sfintei Paraschevi

Fiecare copil mergea la școală o dată pe zi, dar micuțul Iacob mergea de două ori pe zi. Iubea şcoala foarte mult, deoarece, în primii ani, aceasta era găzduită într-o Bisericuță închinată Sfintei Paraschevi. El mergea seara și aprindea candelele. Băiatul mergea singur și îi plăcea să stea până se întuneca. Se ruga după cunoștința și priceperea sa. Apoi lua drumul înapoi spre casă, prin pădurea de pini.

Într-o seară- trebuie să fi avut opt sau nouă ani-, în timp ce se ruga, Sfânta Paraschevi i-a apărut în viaţă, aşa cum era înfăţişată în icoana sa. Copilul s-a înfricoşat, a luat-o la fugă şi a ajuns acasă fără suflare. S-a speriat într-atât încât nici nu s-a întors să privească înapoi. Câteva zile mai târziu, a mers din nou să aprindă candelele şi Sfânta i s-a arătat din nou. El s-a speriat din nou şi a fugit, dar Sfânta a ieşit din Biserică, a vorbit cu dulceaţă copilului şi l-a calmat. El s-a oprit din fugă şi s-a întors să vadă cine îi vorbea. Sfânta i-a explicat cine este şi i-a spus să nu-i fie frică. Micul Iacov a mers timid la Bisericuţă. A şezut lângă ea şi a ascultat-o cu atenţie. Apariţia Sfintei Paraschevi s-a repetat de mai multe ori. Iacov s-a obişnuit şi nu se mai temea. Stăteau alături unul de altul şi discutau. Aşa o familiaritate şi inocentă îndrăzneală avea cel mic cu Sfânta!

Într-una dintre primele sale apariţii, după ce copilaşul scăpase de timiditate, Sfânta i-a spus: “Ce doreşti, iubitul meu Iacob, să-ţi dau pentru rugăciunile pe care le faci în casa mea?” El nu ştia ce ar fi putut să-i ceară. Seara, însă, a întrebat-o pe mama sa Teodora. Aceasta l-a sfătuit cu inventivitate: “Cere-i să-ţi spună averea.” Următoarea seară, Sfânta a apărut şi a spus copilului: “Ascultă-mă. Vei avea multă glorie, mulţi oameni vor veni să te vadă, mulţi bani vor veni în mâinile tale, dar nu vor rămâne.”

(Într-adevăr, toate acestea s-au adeverit: Cuviosul Iacov a fost căutat de bogaţi şi săraci, de înţelepţi şi neînvăţaţi, de conducători şi conduşi, profesori universitari şi judecători cu înalt grad, monahi, preoţi, episcopi şi patriarhi, care au venit la mănăstire în ultimii ani pentru a-l întâlni, a se mărturisi la el, a obţine folos sufletesc, a lua binecuvântarea sa. De asemenea, i-au fost daţi mulţi bani, în special în ultimii ani, dar el i-a oferit mai departe celor nevoiaşi. Nimic nu rămânea în punga sa, pentru că obişnuia să pună banii într-o pungă mică ţesută, care nu era niciodată goală, oricât de mult dădea înapoi.)

El însuşi, care a relatat aceste lucruri, a adăugat: “În orice caz, fratele meu, m-a minţit Sfânta Paraschevi? A fost mică averea pe care mi-a dat-o? Ea m-a făcut preot al tainelor lui Dumnezeu!

Sfânta Paraschevi îl avertizează pe Iacob

Din 1938 până în 1940, el (Iacob) a sporit asceza sa foarte mult. Mânca foarte puţin, se odihnea foarte puţin, se ruga multe ore noaptea, în timp ce lucra din greu în timpul zilei- la fel de mult ca ceilalţi locuitori şi chiar mai mult. Mama sa şi tatăl său au început să se prăbuşească din cauza suferinţelor. El a devenit astfel stâlpul casei.

În plus, el a dobândit aşa o curăţie a inimii şi a minţii prin toate aceste nevoinţe şi rugăciunea pe care o făcea, încât putea proroci relele ce se apropiau.

A venit şi marea avertizare. Sfânta Paraschevi i-a apărut de multe ori din 1940. Într-o noapte, ea a apărut lui foarte serioasă şi mâhnită şi a spus: “Vino aici, copilul meu, vreau să-ţi spun ceva. Va veni războiul!”

Marele rău a venit. Al doilea război mondial şi războiul greco-italian.

Sfântă Paraschevi mijloceşte pentru noi!


Puteți citi și:

 
 
 
 
 
 
 
 
Previous Post

Nebunule, în noaptea asta îți iau sufletul!

Next Post

Oricâtă preocupare am avea de a ne securiza viitorul, nimic din ceea ce ține de lumea aceasta nu este sigur

Related Posts
Total
0
Share